top of page

Om Vardagens civilkurage

Vilka är vi?

streck_trans.png

Vardagens civilkurage är en medlemsbaserad ungdomsorganisation som tränar praktiskt civilkurage. Utifrån en ickevåldsfilosofi verkar vi för ett aktivistiskt medborgarskap, demokrati och jämlikhet på gräsrotsnivå. Vi tränar på att ingripa i våra olika vardagar mot förtryck, ojämlikhet, exkluderande normer, maktmissbruk, diskriminering, orättvisor och våld.

 

Hos Vardagens civilkurage får du inte bara lära dig mer om hur ett jämlikt och demokratiskt samhälle ser ut – du får vara med och skapa det! 

 

Praktisk civilkurageträning 

Vi genomför praktisk träning i civilkurage genom rollspel och dialogövningar. Varför tränar vi civilkurage? Hur mycket vi än läser och vet i teorin, behöver vi testa, träna och öva för att nya samtalstekniker och sätt att ingripa på ska sätta sig i kroppen. För att kunna spela ett musikinstrument eller spela fotboll så räcker det inte med att vi läst om det. Samma sak gäller för olika sätt att ingripa och prata på. Därför behöver vi träna på det. Läs mer om vår metod här. 

 

Vill du träna civilkurage med oss? Spana in vår kalender eller hör av dig till info@vardagenscivilkurage.se. Vi har både öppna träningar och håller träningar på förfrågan. 

 

Vi är en ungdomsorganisation men välkomnar medlemmar i alla åldrar. Bli medlem hos oss idag så missar du inga inbjudningar om kommande träningar! 

 

 

Bakgrund – Hur vi startade

Vardagens civilkurage startades som projekt av Centralasiengrupperna 2015. Det treåriga projektet som fick stöd av Allmänna Arvsfonden blev snart en självständig ungdomsorganisation med lokalföreningar runt om i Sverige. Vardagens civilkurage har idag lokalföreningar i Dalarna, Göteborg, Malmö, Stockholm, Uppsala och Växjö.

IMG_9793_edited_edited.jpg

Mellan 2019-2022 driver vi projektet Vardagsklimatet som finansieras av Arvsfonden. Vi erbjuder personer 15-25 år träning i eko-civilkurage, utbildar eko-civilkuragetränare, tagit fram en app som kan användas i klimataktivism.

rollspelwebb.jpg

Vi tränar på att ingripa som
tredje part.
Det innebär att vi
ingriper i situationer där någon
annan är utsatt. Genom att
träna på tredjepartsingripanden
blir passiva åskådare i stället
medskapare av våra samhällen.

ingrip400.jpg

Boken Ingrip! – En handbok i vardagligt civilkurage släpptes 2018 genom förlaget Trinambai. Det är en bok för den som vill läsa mer om civilkurage, samhällsförändring, få konkreta tips eller starta träning.

bottom of page