Hej!

Nu har projektet Vardagens civilkurage varit igång i fullt tempo i en och en halv månad. Framöver kommer vi blogga här mer regelbundet; om vad projektteamet sysslar med, utbildningar som vi hållit, tankar och reflektioner kring civilkurage, idéer på ingripandemetoder, videoklipp från träningstillfällen och mycket mer! Idag tänkte jag blicka tillbaka till projektets ”förstadie”, som pågick under maj-juli, och berätta lite om vad som hände då.

I maj genomförde jag och Filippa – båda aktiva inom Centralasiengruppernas styrelse – en rekryteringsprocess för att hitta två projektledare till projektet. Då detta projekt särskilt fokuserar på kroppslig träning och kunskap som inte primärt är teoretisk, valde vi kringgå den rådande CV-och-personligt-brev-normen – som i många fall ger akademiska erfarenheter för stort utrymme. Istället valde vi att använda oss av Interfems icke-diskriminerande kompetensbaserade rekryteringsmetod där en skräddarsyr en ”kravprofil” för den anställde. Utöver att vara ett utmärkt sätt att hitta rätt kompetens, fungerar metod effektivt för att eliminera orättvis behandling och diskriminering, baserat på ålder, etnicitet, kön, könsidentitet, utseende, utbildningsbakgrund osv. Processen kulminerade i att vi anställde projektledarna Jens och Frida – mer information om oss i projektteamet kommer i senare bloggposter! 🙂

Under sommaren har jag haft mycket kontakt med Per Herngren för att diskuterat projektets innehåll. Per är författare och håller kurser i ickevåld och proaktivt konfliktingripande för personalgrupper och föreningar. Dessutom är han aktiv med plogbillsaktioner och har avtjänat fängelsestraff för att ha avrustat vapen med hjälp av hammare, ickevåld och civil olydnad.

per herngren foto utbildning
Per Herngren under utbildning i Kirgizistan.

Genom Centralasiengrupperna har vi samarbetat flera gånger sedan tidigare, och Pers teorier och arbetssätt kopplat till civilkurageträning har inspirerat oss mycket inom Vardagens civilkurage. Tillsammans höll vi några dagars utbildning i södra Kirgizistan med lokala aktivistgrupper, där vi utforskade och utvecklade många av övningarna som vi nu tagit med oss in i projektet. Per har en fantastisk hemsida som är sprängfylld med intressanta reflektioner, analyser och teori.

I juni var jag också en sväng på Almedalsveckan för att knyta kontakter och synliggöra projektet. Bland annat var jag på en spännande workshop om civilkurageträning som organiserades av Rauol Wallenberg Academy med ickevåldsaktivisten Martin Smedjeback och civilkurage-forskaren Brian Palmer. Vi snackade ihop oss efteråt och nu finns det planer på att göra gemensamma satsningar framöver, troligtvis i Almedalen nästa år!

Vad hände annars i projektet under förstadiet? Bland annat:

– Började bygga upp ett eget bibliotek med litteratur om civilkurage! I nuläget finns det 30-tal böcker med olika infallsvinkel på civilkurage, ickevåld, normkreativitet, demokratiarbete, feminism, med mycket mera. Vem som helst kan låna böcker från biblioteket, det enda som krävs är ett medlemskap och att skriva en kort personlig analys/reflektion hur bokens innehåll kan användas för att främja civilkurage 🙂 – Diskuterade specifika samarbetsformer med olika partners inom projektet, bl.a. Tamam, Initiativ Samutveckling och Tegelhuset.- Tillsammans med grymma Linnéa Puranen fixade en grafisk profil och ett utkast till hemsida, kolla in www.vardagenscivilkurage.se (mycket mera material kommer snart!)- Fick ordning på projektets ekonomiska och administrativa rutiner.

Vi hörs snart igen!

/Gustaf

Uppdatering maj-juli!