Snön faller sakta från den stjärnklara himlen. Det är kallt och varje andetag föder så rökmoln i luften. Det knarrar under fötterna när vi skyndar mot triangelns tågstation. Paul och Megan står där och väntar på oss. Jag funderar på hur de som aktivister upplevde gränskontrollerna vid Kastrup, något jag själv ännu inte gjort, men jag glömmer bort att fråga.

Paul har på sig en röd jacka med Red Soxs logga. Någonstans i minnet snurrar det….Red Sox….just det. Baseball…..Good Will Hunting….yeeees! Boston!! För att avdramatisera att vi nu måste prata engelska säger Paul ”Don’t worry, people tells me all the time that I don’t speak english, I speak Bostonian!”. Megan är väl påklädd och berättar att hon hoppades att få se snö under resan. Jag berättar att en vanlig vinter i Malmö vanligtvis bjuder på en snödag, om man har tur. Tillsammans promenerar vi mot den nyöppnade syriska restaurangen på Möllan. Megan knatar på med imponerande fart, trots sina 85 år. Tillsammans med två andra plogbillsaktivister genomförde Megan en aktion- Transform now Plowshares och har nyligen blivit frisläppt från det fängelsestraff hon dömdes till.

Det här var bara början på en lång och fullspäckad helg. Tillsammans med Plogbill- och Ickevåldsaktivisten Per Herngren arrangerade vi i Vardagens civilkurage ett reträtt där vi tillsammans med inbjuda aktivister samlades för att utforska och filosofera kring ämnen som rädsla, performativitet, pulser och singularitet. Självklart tränade vi också ingripande tekniker.

Nedan hörs ett kort utdrag från en diskussion kring rädsla och aktivism, eller kanske snarare rädsla och livet. För visst verkar det som att alla runt bordet där vi sitter lever aktivismen. Den är närvarande i allt!

På söndagseftermiddagen öppnade vi upp vår bubbla för alla där utanför. Ett öppet samtal/föredrag på Garaget. Per inledde och utifrån sin nya bok Mode & Motstånd pratade han om bl. a. performativitet; När vägen och målet blir det samma. Tex. jämställdhet skapas genom jämställda handlingar. Megan berättade om Transform Now Plowshares aktionen. Hur de förberedde sig för ett fängelsestraff och hur fängelsetiden är en del av aktionen.

Helgen bjöd på många spännande samtal och reflektioner. I skrivandets stund är det just det faktum att vi möttes som gjort starkast intryck på mig. Att människor, med olika bakgrund och olika erfarenheter kommer samman och delar av sig själva. Det finns någonting rikt i det. Någonting viktigt, och jag vet att jag redan första timmen av reträttet tänkte; Det här jag göra oftare!

// Jens
Läs mer om Transform Now Plowshares här:
https://transformnowplowshares.wordpress.com/

Reträtt med Transform Now Plowshares
Tagged on: