I Uppsala har Vardagens Civilkurage precis dragit igång med dojos på ungdomens hus, vi ska i Vår till fritidsgården Grand och kommer dyka upp lite titt som tätt i olika sammanhang. Just den 8 mars var vi med på ett 8 mars-firande på Ungdomens hus. Då fick deltagarna träna på att ingripa i situationer där förminskande av politisk aktivism sker. Just att säga något taskigt eller göra sig rolig över någons politiska aktivism kan hända då och då. När det händer kan det ha varit skönt att ha tränat på några tekniker för hur det går att omvandla situationen från att någon har sagt något taskigt eller nedlåtande inte längre säger så. Det är därför vi tränar, för att kunna ingripa!

Just att låta människor engagera sig utan att någon annan gör sig dum över den är viktigt. Vi vill ju ha en värld där folk får tycka saker är viktiga och kunna göra något för den saken. Om det så är att gå i en 8 mars demonstration eller käka vegetariskt. Alla har rätten att engagera sig och därför tränar vi på att ingripa när någon förminskar någon annans engagemang.

Hur gör du när något sånt här händer? Om någon är orättvis eller dum? Eller tycker du att det är svårt att veta vad du ska göra? Om du vill är du välkommen att delta i någon av våra dojos i olika städer. Malmö och Göteborg håller en i veckan, Växjö och Uppsala en varannan vecka och i Orsa hålls det med jämna mellanrum. I Uppsala kommer nästa dojo ha temat sexism och är på Ungdomens hus den 15 mars. Finns det någon annan situation där ett förtryck sker som du skulle vilja ingripa i? Hör av dig så kan vi träna på liknande situationer i en dojo en gång. Med hjälp av att träna kan det bli lättare att ingripa och försöka få bort det orättvisa i situationen. När vi ingriper kan vi skapa den värld vi vill ha!

Ha det fint,

Anna för Vardagens civilkurage Uppsala

Och nu ingriper vi!