Vi vet att det sker hela tiden, civilkurage på internet. Tillsammans skapar vi hela tiden fler och större möjligheter att vara sig själv på olika sidor, sociala medier och i grupper. Där förtryck (typ rasism eller sexism) får utrymme på olika sätt händer också civilkurage genom kommentarer, hashtags, anmälningar och gillningar. Folk säger ifrån, och på andra sätt, stoppar förtryck som får utrymme på internet. Kanske är den vanligaste typen att säga ifrån, att visa motstånd och argumentera emot. De teknikerna kan leda till att diskussioner ändå fortsätter och i slutändan bara ger mer plats till den som säger dumma saker. Vi ville testa att träna på andra tekniker och se hur de kunde få bort förtrycket. För hur gör en för att få bort förtryck i en diskussion?

Av den anledningen hade vi en träning i våras på Facebook. Då tränade vi på att ingripa när någon skrev nått förtryckande i en diskussion i en sluten grupp. Till vår hjälp hade vi organisationen RFSU som gav sina medlemmar chansen att få träna lite nya tekniker i civilkurage. Tillsammans med dem skapade vi en grupp på Facebook där vi tränade på att ingripa i olika situationer. Vi tränade bland annat på situationer när det förtryckande inte är supertydligt. Kanske skriver någon nått som både skulle kunna vara okunskap eller transhatiskt. Hur får vi reda på om det är okunskap eller hat? Vad för nått kan en skriva för att ta reda på det? Hur går vi vidare för att säga att det den skrev är transhatiskt och skapar förtryck?

Tillsammans tränade vi i en timme på olika situationer där förtryck sker. Vi kom fram till att det är rätt klurigt att använda sig av nya tekniker och att det kan krävas träning för att ingripa på nya sätt. Att göra det under ett träningstillfälle för en sluten grupp gjorde att de i gruppen  fick träna på att ingripa och skapade diskussion kring vad som skrivs som faktiskt får bort förtrycket.

Träningen med RFSU var bara den första av våra träningar på nätet och vi hoppas på många fler framöver! Vill du själv vara med? Eller vill du ha en träning i ditt kompisgäng? Hör av dig till anna.dahl@vardagenscivilkurage.se så gör vi nått i höst!

Vi kommer också ha en öppen träning i Uppsala på tema ”civilkurage i sociala medier” den 14e november.  Välkomna!

//Anna Dahl, Vardagens civilkurage Uppsala

Civilkurage på nätet är överallt, men vi kan träna på att göra mer!
Tagged on: