Anna Kristiansson driver Instagram-kontot #bokpoesi Foto: Fanny Jönsson.

Vardagens civilkurages Instagram har under de två senaste veckorna sett lite annorlunda ut. Förutom bilder på civilkurageträningar och mässor har vi också fått en liten dos poesi. Bakom dessa dikterna ligger poeten Bokpoesi som i ett samarbete med oss skapade tre stycken dikter kopplade till civilkurage. Att ge civilkurage ett annat uttryck tyckte vi var både coolt och spännande!

Bakom kontot Bokpoesi hittar vi Anna Kristiansson. Hon är 24 år, bor och studerar i Stockholm men är uppvuxen på den skånska landsbygden. Litteratur av alla dess olika slag har under stora delar av hennes liv funnits nära till hands men instagramkontot skapade hon för ca tre år sedan.

Vi ringde upp Anna för att få svar på lite fler frågor:

Hur fann du ditt uttryck?

Jag tycker att det är roligt att kombinera text och bild. Jag insåg också att det var mer spännande att skala av t.ex. än att lägga till.

Hur gör du när du skapar dikterna?

Oftast har jag en bok i taget som jag jobbar mer och har tidigare läst väldigt mycket i den. Sedan kanske jag hittar ett ord på en sidan som jag tycker är intressant och väljer att utgå ifrån. Utifrån det funderar jag över vad det ordet kan skapa för känsla och förhoppningsvis finner jag det som jag söker, på något vis.

 

Varför skapar du dikterna?

För att det är roligt.

Är det alltid roligt?

Nej, men för det mesta. När resultatet blir bra känns det helt okej att processen inte varit lika rolig.

Vad tänker du om sambandet mellan din konst och samhällsförändring?

Det kan finnas ett samband men det är inte nödvändigt. Min konst har inte som mål att förändra samhället men den får gärna vara med att göra det.

Hur var det att skapa dikter kopplade till civilkurage?

Det var lite utmanande, trodde att det skulle enklare men det var också skönt men en utmaning och att ha något konkret att utgå ifrån.

Varför tycker du att en ska bli medlem i Vardagens civilkurage?

Jag tycker att det är en bra organisation som jobbar med gräsrötterna vilket är skitviktigt. Det känns som att det är få som gör det idag, många rör sig online på nätet t ex men inte i de fysiska samhället. Vardagens civilkurage gör det och det tycker jag är skitbra.

Finns det något annat som du vill säga till medlemmarna i föreningen?

Bra att ni är medlemmar!!

 

Gå in och kolla in allt annat som Bokpoesi skapar här och har du missat att gilla Vardagens civilkurages konto så kan du klicka här. #vardagenscivilkurage #bokpoesi

Bokpoesi <3 Vardagens civilkurage